- Ratatouille – směs zeleniny, typicky rajčat, cuket, lilek a paprika
- Quiche Lorraine – slaný koláč s kousky slaniny, smetanou a sýrem
- Boeuf Bourguignon – hovězí maso vařené v červeném víně s cibulí, mrkví a kořením
- Coq au Vin – kohout vařený v červeném víně s houbami a slaninou
- Soupe à l’oignon – cibulová polévka s bagetou a sýrem na vrchu
- Steak Frites – hovězí maso podávané s hranolkami a omáčkou
- Salade Niçoise – salát s tuňákem, olivami, fazolemi, rajčaty, vejci a ančovičkami
- Escargots – hovězí maso vařené v česneku a bylinkách
- Crème brûlée – krémový dezert s karamelizovaným cukrem na vrchu
- Tarte Tatin – jablkový koláč podávaný vzhůru nohama s karamelizovaným cukrem.
Tyto jídla jsou jen několik příkladů z mnoha chutí, které můžete ochutnat ve francouzských restauracích nebo si je připravit doma.