- Gazpacho – studená polévka z rajčat, papriky, okurky a cibule, která se podává hlavně v letních měsících.
- Paella – tradiční španělské jídlo z rýže, mořských plodů, kuřecího masa a zeleniny.
- Pescaíto frito – smažené mořské plody, jako jsou krevety, sardinky, calamari nebo krabí tyčinky.
- Salmorejo – podobné jako gazpacho, ale silnější a hustší polévka z rajčat, chleba, olivového oleje, česneku a jablečného octa.
- Jamón ibérico – tradiční španělská šunka z vepřového masa s jemnou a lahodnou chutí.
- Tapas – malé porce jídel, které se podávají jako předkrm nebo doplněk ke drinku. Oblíbené tapas z Andalusie jsou například tortilla espanola (španělská omeleta s bramborami), albondigas (masové kuličky) nebo boquerones en vinagre (sardinky nakládané v octu).
Co se týče nápojů, Andalusie je známá svými víny a také slavným nápojem zvaným sherry. Tento sladký a silný víno se vyrábí v oblasti Jerez de la Frontera v Andalusii. Kromě toho si můžete vyzkoušet i typické španělské nápoje, jako jsou sangria, tinto de verano nebo horchata (sladký nápoj z mandle a rýže).