• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
levneposvete

LEVNEPOSVETE.cz

Cestovatelský portál pro všechny cestovatele

  • Hlavní stránka
  • Blog
  • O nás
  • Kontakt

Co ochutnat na Kypru

5 března, 2023 od Linda Králová

Kypr je známý svou bohatou kuchyní, která kombinuje prvky řecké, turecké a středozemní kuchyně. Zde je několik místních specialit, které byste měli ochutnat:

  1. Meze – typický kyprský způsob podávání jídla, kdy se stoluje řada menších jídel a předkrmů, jako jsou taramosalata (pomazánka z rybích ikry), tzatziki (řecká pomazánka z jogurtu a okurky), hummus (cizrna s olivovým olejem a tahinou) a další.
  2. Halloumi – sýr, který se vyrábí na Kypru z ovčího a kozího mléka. Je to tvrdý a sýrový sýr, který se nejčastěji griluje a podává se s citronovou šťávou.
  3. Souvlaki – kousky masových špízů, které jsou nejčastěji vyrobeny z vepřového, kuřecího nebo hovězího masa a podávají se s pitou nebo zeleninovou salátu.
  4. Kleftiko – kyperský pečený jehněčí, který se připravuje se zeleninou a kořením v pekáči.
  5. Fasolada – tradiční fazolová polévka, která se připravuje s fazolemi, zeleninou a kořením.
  6. Loukoumades – sladká dezertní koule, která se podobá koblihám a podává se s medem a skořicí.
  7. Commandaria – sladké víno, které se vyrábí na Kypru a je považováno za nejstarší víno na světě. Má intenzivní a sladkou chuť a je ideální k podávání k dezertům.

Tyto speciality byste měli vyzkoušet, pokud se chystáte na Kypr a chcete ochutnat místní kuchyni.

Kategorie:Kypr

Primary Sidebar

Levné letenky po světe:

Footer

Kontakt

levneposvete.cz

E-mail: info@levneposvete.cz

Ostatní

Mapa stránek

Naše služby

Hledání zájezdů

Hledání letenek

Dokumenty

Obchodní podmínky

Ochrana osobních údajů


Copyright © 2025