- Koushari – tradiční egyptské jídlo, které se skládá z různých druhů vařeného těstovin, rýže, čočky a křupavé cibule, zalité rajčatovou omáčkou.
- Ful Medames – jedno z nejoblíbenějších egyptských jídel, které se skládá z vařených fazolí, olivového oleje, citronové šťávy a koření, často podávaných s chlebem.
- Molokhia – omáčka z listů jutovce s kuřecím nebo hovězím masem, cibulí, česnekem a kořením.
- Ta’miyya – egyptské falafely vyrobené z namočených a rozdrcených fazolí, cibule, česneku, koriandru a koření.
- Kebab – kousky grilovaného hovězího, kuřecího nebo jehněčího masa, často podávané s rýží nebo chlebem.
- Basbousa – sladké dezertní jídlo, které se skládá z mouky, másla, cukru a kokosu, často podávané s medem.
Tyto jídla jsou jen několik příkladů egyptské kuchyně. Egyptská kuchyně se skládá z mnoha dalších zajímavých jídel a pokrmů, které jsou regionálně specifické a používají mnoho místních surovin a koření.