- Meze – typický kyprský způsob podávání jídla, kdy se stoluje řada menších jídel a předkrmů, jako jsou taramosalata (pomazánka z rybích ikry), tzatziki (řecká pomazánka z jogurtu a okurky), hummus (cizrna s olivovým olejem a tahinou) a další.
- Halloumi – sýr, který se vyrábí na Kypru z ovčího a kozího mléka. Je to tvrdý a sýrový sýr, který se nejčastěji griluje a podává se s citronovou šťávou.
- Souvlaki – kousky masových špízů, které jsou nejčastěji vyrobeny z vepřového, kuřecího nebo hovězího masa a podávají se s pitou nebo zeleninovou salátu.
- Kleftiko – kyperský pečený jehněčí, který se připravuje se zeleninou a kořením v pekáči.
- Fasolada – tradiční fazolová polévka, která se připravuje s fazolemi, zeleninou a kořením.
- Loukoumades – sladká dezertní koule, která se podobá koblihám a podává se s medem a skořicí.
- Commandaria – sladké víno, které se vyrábí na Kypru a je považováno za nejstarší víno na světě. Má intenzivní a sladkou chuť a je ideální k podávání k dezertům.
Tyto speciality byste měli vyzkoušet, pokud se chystáte na Kypr a chcete ochutnat místní kuchyni.